Opas varustevärin valintaan

   


  Varustevärillä on merkittävä rooli, mitä keppihevosiin tulee. Varustevärit tuovat persoonaa esille, sekä oikein valittuna saavat ratsukon näyttämään upealta. Oikean varustevärin löytäminen ei ole aina helppoa, ja joillekin keppihevosille tuntuu mahdottomalta löytää sopivaa varusteväriä. 

  Alle olen listannut varustevärejä, mitkä sopivat eri keppihevosten värityksiin, sekä lopussa autan, miten voit itse oppia hahmottamaan ja löytämään sopivan varustevärin keppihevosellesi.


Musta

  Musta keppihevonen on yksi niistä, jolle voit pistää minkä tahansa varustevärin, ja se näyttää upealta! Liian tummat sävyt saattavat kuitenkin hukkua keppihevosen omaan tummaan väritykseen, joten itse suosisin kirkkaampia värejä. Esimerkki värejä, jotka sopivat mustalle keppihevoselle:

Sähkön sininen, punainen, keltainen, smaragdin vihreä, pinkki.

Kimo

  Kimot ovat myös niitä, joille sopii lähes mikä vain varusteväri. Kimoille sopii myös hempeämmät sävyt, kuten erilaiset pastellinvärit. Esimerkki värejä, jotka sopivat kimolle keppihevoselle:

Sinisen eri sävyt, pinkki, vaaleanpunainen, vihreän eri sävyt, punainen, violetti, keltainen.

Harmaa

  Useat värit sopivat myös harmaille keppihevosille. Itse suosisin tarpeeksi voimakkaita värejä, sillä jotkin maanläheiset värit hukkuvat harmaan hevosen väritykseen, eivätkä täten ole niin näyttäviä. Esimerkki värejä, jotka sopivat harmaalle keppihevoselle:

Taivaansininen, voimakkaammat vihreän sävyt, punainen, violetti.

Rautias

   Moni varusteväri sopii hyvin myös rautiaalle keppihevoselle. Vahvat kirkkaat värit erottuvat hyvin rautiaalla. Esimerkki värejä, jotka sopivat rautiaalle:

Keltainen, punainen, violetti, jotkin sinisen ja vihreän sävyt, vaaleanpunainen.

Ruunikko

  Aikaisimpiin verrattuna ruunikko on jo hieman haastavampi väritys, muttei vaikeammasta päästä. Sinisen sävyt ovat varma valinta ruunikolle, mutta muitakin hyviä värejä löytyy. Esimerkki värejä, jotka sopivat ruunikolle:

Sinisen eri sävyt, punainen, metsän vihreä, joissain tapauksissa oranssi ja keltainen. 

Punarautias (Oranssi)

  Oranssin pohjavärin omaava keppihevonen on haastavampi tapaus. Keppihevonen on jo itsessään värikäs, jolloin varusteväri on osattava katsoa niin, ettei lopputuloksesta synny totaalista värien sekamelksaa. Vastavärit toimivat aina hyvin yhteen, joten oikean sävyinen sininen oranssilla hevosella on varma valinta. Musta ja valkoinen ovat myös aina turvallinen valinta. Esimerkkivärejä, jotka sopivat oransille:

Taivaansininen tai muu sinisen sävy, musta, valkoinen.

Punarautias (Punainen)

  Punaiset keppihevoset ovat pidettyjä keppihevosten maailmassa, mutta eivät aina helpoimpia mitä varustevärin etsimiseen tulee. Punaisilla keppihevosilla toimii hyvin sama kaava, kuin oransseilla. Esimerkki värejä, jotka sopivat punaiselle:

Musta, valkoinen, hyvin tumma sininen, joissain tapauksissa keltainen ja vihreä. 

Kirjavat

  Kirjavia on useita eri värisiä. Jos keppihevonen on mustan kirjava, suosittelen kokeilemaan mustille keppihevosille sopivia värejä. Myös kirjavuuden määrä, suuruus ja koko vaikuttavat siihen, mikä väri sopii parhaiten keppihevoselle. Itselläni on kaksi kirjavaa, toinen ruskea harvalla kirjavuudella, toinen taas lehmänkirjava. Harvankirjavan varusteväri on mintunvihreä, kun taas lehmänkirjavan violetti. Violetti taas ei sopisi harvan kirjavalle laisinkaan, eikä mintunvihreä lehmänkirjavalle. Listaan alle joitakin värejä, mitkä saattavat sopia eri kirjavuuksille.

Rautiaankirjava: Violetti, keltainen, jotkin vihreän sävyt.

Ruunikonkirjava: Punainen.

Mustankirjava: Keltainen, punainen, sininen.

Tiikerinkirjava: Punainen, sininen.

Harmaankirjava: Keltainen, taivaansininen, vaaleansininen.

Palomino

  Palominoille sopii usein meren värit ja sävyt. Keltaisen sävyjä tulisi välttää, sillä se voi saada palominon värityksen näyttämään likaiselta. Esimerkki värejä, jotka sopivat palominolle:

Turkoosi, meren sininen ja vihreä, pinkki, vaaleanpunainen, joissain tapauksissa violetti.


  Muistathan huomioida hevosen silmien värin varusteväriä valitessa! Silmät vaikuttavat myös suuresti siihen, mitkä värit sopivat keppihevoselle. Herasilmäiselle keppihevoselle sopii takuuvarmasti vaaleansininen varusteväri, kun taas ruskeasilmäistä hevosta pukee paremmin punainen kuin sininen. Mustasilmäiset keppihevoset sopivat jokaiseen väriin, sillä musta korostaa kaikkia värejä. 



Kuinka löydän oikean varustevärin?

  Kuten huomaa, listasta ei löydy aivan kaikkia hevosten värityksiä, ja niille sopivia varustevärejä. Parhaiten oikean varustevärin löytää kokeilemalla eri värejä itse hevosta vasten. Ylläoleva lista antaa suuntaa siitä, mitkä värit voisivat toimia eri keppihevosilla, mutta se ei tarkoita, ettei jokin muu väri voisi toimia keppihevosellasi. 


  Varusteväriä voi kokeilla sovittamalla eri värisiä varusteita hevoselle, tai katsomalla miltä jokin kangaspala näyttää hevosta vasten. Jotkin värit korostuvat enemmän kuin toiset. Yllä oleva keltainen tulee voimakkaasti esille, ja korostuu kivasti kuvan keppihevosella, kun taas violetti on hillitympi. Tässä vaiheessa huomion hevosen silmien värit, jotka ovat sininen ja ruskea. Päädyin itse valitsemaan keppihevoselle violetin korvahupun, sillä se väriharmonian puolesta sopii paremmin herasilmän kanssa, kuin keltainen. 

  Molemmat värit sopivat keppihevoselle, joten päätökseeni vaikutti, millaisen tunnelman väreillä halusin rakentaa. Tärkeintä on aina valita varusteväri, joka sinua itseäsi miellyttää.

Kannattaako värejä yhdistellä?

  Joskus kahden värin yhdistäminen voi näyttää paremmalta, kuin yksittäinen varusteväri. Useamman värin yhdistäminen voi kuitenkin mennä myös päin mäntyä, ja lopputulos voi olla hyvinkin epämääräinen. 

  Itse suosin yksittäisiä värejä, tai saman värin kahden eri sävyn yhdistelmää. Myös vastavärit ja harmoniset värit toimivat hyvin, kunhan ne sopivat hevosen väritykseen. Yksivärisellä keppihevosella värien yhdistely voi toimia paremmin, toisin kuin kirjavalla hevosella useampi väri on aivan liikaa.


  Kuvassa hyvä esimerkki, kun värejä on aivan liikaa, eivätkä ne toimi keskenään. 


Kun vertaa ylempään kuvaan, voi havaita huomattavan eron. Kirjavalle hevoselle useimmiten yksittäinen väri on parempi ratkaisu. Kirjavuus pääsee kauniisti esille, sekä violetti varusteväri näyttää kauniilta, pysyen kuitenkin harmoniassa hevosen värityksen kanssa.


Esimerkki kuva kahden värin varusteista, jotka toimivat hyvin keskenään. Punainen korostuu voimakkaasti kärpäskimoa vasten. Osa varusteesta on valkoinen, joka tuo kivan lisäyksen punaisen joukkoon, mutta pysyy silti hillittynä. 

Lopuksi
  
  Toivon, että tekstistä oli hyötyä jollekin. Listaukseni eivät ole 100 prosenttisia faktoja, ja antavat vain suuntaa ja opastusta. Tärkeintä on, että löydät sinua miellyttävän varustevärin hevosellesi!

Lähteitä: https://www.saddlebox.net/how-to-choose-a-color-for-your-horse/
https://www.horsenation.com/2020/11/16/what-colors-look-best-on-my-horse/

Kommentit